Vindecă-ți mai întâi de toate sufletul, iar mintea și corpul se vor vindeca de la sine!

Vindecă-ți mai întâi de toate sufletul, iar mintea și corpul se vor vindeca de la sine!

Principalul factor determinant al sănătății noastre este gândul. Nici măcar genetica, alimentația sau sportul nu au efecte mai puternice asupra corpului nostru precum o are mintea.

Unii oameni au parte de o viață liniștită și lipsită de boli, alții, dintr-un motiv sau altul, nu au această șansă. Ce putem face pentru a evita boala?  Există trei factori importanți care determină îmbolnăvirile

  1. Factorii de mediu sau exogeni
  2. Factorii emoționali
  3. Lipsa eliminării toxinelor din organism

1) Factorii  de mediu sau exogeni. Exista 6 factori exogeni numiți de medicina tradițională chineză “schimbări climatice”:

  1. vântul
  2. frigul
  3.  arșita verii
  4. umezeala
  5. uscăciunea
  6. focul

 

În mod normal, ei nu provoacă modificări patologice în organism și sunt cunoscuți ca fiind “cele șase tipuri de energii” sau “cele sașe rele”, din mediul înconjurător. Acțiunea lor poate determina apariția bolii numai la schimbări bruște de temperatură. În momentul în care produc îmbolnăvirea, toți cei șase factori exogeni învadează corpul din exterior către interior, prin piele, nas sau gură. Bolile provocate de acești factori sunt strîns legate de schimbările de vreme și de mediul înconjurător și, de aceea, mai sunt denumite și boli de sezon. Cei șase factori patogeni exogeni pot acționa asupra organismului individual sau combinați. De exemplu, răceala obisnuită este provocată de vânt și frig. În cursul declanșării bolii, acești factori se influențează reciproc, iar uneori, în anumite condiții, au loc intertransformări. Astfel, frigul patogen se poate transforma în interiorul corpului în fierbințeală; arșița prelungită din timpul verii produce uscăciunea în corp, prin consumarea Yin-ului.

Ca sfat terapeutic, iarna trebuie să aveți grijă să vă protejați de acțiunea frigului în trei zone esențiale; capul să fie acoperit (acolo se pierde cea mai mare parte a căldurii din organism), spatele (zona lombară) să fie bine protejată și protejarea piciorelor cu încălțăminte potrivită.

 

2) Factorii emoționali. În medicina tradițională chineză bolile provocate de emoțiile negative sunt puse pe seama dezechilibrului yin/yang sau al celor cinci elemente (foc, pământ, metal, apă și lemn). Fiecare organ, țesut sau sistem din corpul omenesc aparține unui element iar aceste elemente sunt interconectate și interdependente. Cauzele bolilor după emoții sunt împărțite în trei categorii:

  • blocaje energetice
  • blocaje la nivelul materiei
  • blocaje spirituale

 

Toate dezechilibrele din organism sunt cauzate de unul sau mai multe blocaje.

Vindecătorii chinezi din vechime au găsit corespondența între organele fizice și diferite emoții.

Medicina chinezească se extinde însă dincolo de funcțiile unui anumit organ, sau de vindecarea corpului fizic, terapeutul tratând în primul rând corpul emoțional al pacientului pentru a vindeca mai apoi corpul fizic. Există și un proverb chinezesc care spune: ”vindecă-ți mai întâi de toate sufletul, iar mintea și corpul se vor vindeca la rândul lor”.

Echilibrarea corpului emoțional prin dizolvarea blocajelor de la nivelul organelor fizice corespondente este cheia către o viață sănătoasă, armonioasă și echilibrată.

Tratatele de medicină menționeză că acțiunea emoțiilor asupra energiei și sângelui din organele interne este specifică. Sau identificat astfel un numar de 7 factori emoționali care prin acțiunea lor specifică pot disturba energia yin/yang  a unor organe corespondente de pe toate cele cinci elemente (foc, pământ, metal, apă și lemn)

  1. bucuria,
  2. furia (ura),
  3. melancolia,
  4. îngrijorarea,
  5. suferința sufletească,
  6. teama (neliniștea),
  7. frica (spaima, sperietura).

 

  1. Lemnul – mânia, furia, ura produc boli ale ficatului sau ale vezicii biliare. Nu odată sau descoperit steatoze sau chiar ciroze hepatice în rândul celor plini de ură. Furia sau starea depresivă afectează funcția de întreținere a liberei circulații a energiei realizată de ficat Suplimentele recomandate sunt: antioxidanți, Coenzima Q10, extract din sâmbure de struguri.
  2. Focul – inima și intestinul subțire sunt afectate de anxietate, depresie, bucuria excesivă, entuziasmul excesiv sau lipsa entuziasmului. Acestea pot produce tulburări mentale, deregland inima, căci inima este legată de minte. Suplimentele recomandate sunt: Omega3, Ginko Biloba, usturoi, vitaminele C și E, antioxidanți.
  3. Pământ – splina, stomacul și pancreasul sunt afectate din cauza grijilor excesive. Nu odată cei cu griji pentru orice, fac diabet. Suplimentele recomandate sunt: Omega3, antioxidanți, extract din sâmbure de struguri, Ca și Mg, vitaminele C și E. Îngrijorarea tulbură si inima.
  4. Metal – plămânii și intestinul gros sunt afectate de melancolie, tristețe sau suferință iar suplimentele nutritive recomandate sunt: Omega 3, Coenzima Q10, antioxidanți
  5. Apa – rinichii și vezica urinară sunt afectate de teamă iar suplimentele care pot ajuta sunt: Coenzima Q10, lăptișor de matcă, antioxidanți, fructe și legume roșii.

Mânia determină mișcarea energiei către partea superioară a corpului, bucuria încetinește sângele, suferința consumă energia, frica determină declinul ei, sperietura o tulbură, iar îngrijorarea o stagnează.

Inima, ficatul, splina, rinichii, plămînii sunt organele cele mai rapid afectate de acțiunea patologică a celor 7 factori emoționali.

Acțiunea factorilor emoționali poate produce dereglarea izolată a unuia dintre organe sau afectează concomitent mai multe.

ALTE CAUZE ALE APARIŢIEI BOLILOR:

  • Constituţie slabã
  • Suprasolicitare
  • Activitate sexualã excesivã
  • Probleme de nutriţie sau alimentatie necorespunzatoare .

65 % dintre boli sunt boli de nutriție. Supraalimentația și malnutriția pot aduce boală. Când omul mănâncă mai mult decat poate digera sunt afectate, în primul rând, splina și stomacul. Consumul excesiv de băuturi alcoolice, de grăsimi, dulciuri sau făinoase, produc căldură umeda în corp, determinând stagnarea energiei.

  • Traume fizice
  • Paraziţi şi otrãvuri.
  • Excese de alcool și tutun
  • Tratament incorect
  • Fapte neconforme cu morala
  • Stresul (suprasolicitarea)

Aceasta consumă energia vitală a organismului, scăzând puterea de autoaparare. O formă de stres este considerat și excesul sexual, care afectează energia rinichilor, ducând la slăbirea zonei lombare, apărând chiar dureri lombare și la genunchi, amețeli, impotență, ejaculare precoce, epuizare generală, ciclu menstrual neregulat. Rinichiul este un organ foarte important, fiind sediul energiei ancestrale. Dacă energia sa este afectată, viața este în pericol. Pe de altă parte, rinichii sunt legați prin intermediul meridianelor cu oasele. Astfel se explică durerile de oase, a genunchilor, a coloanei vertebrale, pierderea mobilității

3) Lipsa eliminării toxinelor din organism

 

8 Pasi pentru curatarea organismului uman

Acum că ai eliminat factorii de mediu, te-ai detoxifiat și mental și emoțional, următorii pași sunt curățirea la nivel fizic. Cum să scapi de toxinele acumulate în corp. Respectă acești pași

  1. Aport de lichide necarbogazoase (0,3-0,4 litri/kilogram/corp) recomandabil apă alcalină cu ph 8,5 sau apă fiartă şi răcită.
  2. Dieta; Schimbarea stilului de viaţă
  3. Exerciţiile fizice, baia sau duşul fierbinte şi sauna.
  4. Curatarea intestinelor
  5. Lactobacilii sau administrarea de probiotice are efecte benefice asupra echilibrului florei intestinale și inhibă înmulţirea bacteriilor dăunătoare, îmbunătăţind digestia. Întăresc sistemul imunitar şi cresc rezistenţa organismului.
  6. Detoxifierea ficatului, respectiv curăţarea rinichilor, sângelui, limfei şi a întregului organism. Ajută la reînnoirea depozitelor de vitamine C şi E, epuizate în urma proceselor oxidative.
  7. Vitaminizarea și mineralizarea organismului cu substanţe nutritive esenţiale şi antioxidanţi. Substanţele toxice prezente în organism determină epuizarea vitaminelor esenţiale, respectiv a mineralelor, diminuând astfel rezistenţa organismului. Asigură aportul optim de vitamine, minerale, enzime, aminoacizi şi alte substanţe nutritive esenţiale, pentru a avea o sănătate optimă.
  8. Aministrarea de ceaiuri din plante medicinale

Se recomanda plante cu efecte benefice asupra funcţionării stomacului, precum şi în curăţarea şi detoxifierea ficatului, intestinelor şi a rinichilor: muşeţelul, menta, urzica, păpădia, ceapa ursului, echinacea, brusturele, frunzele de mesteacăn, pătrunjel, usturoi, rubarbă, ghimbir orzul verde, algele verzi Clorella şi alga albastră cu formă spiralată, Spirulina platensis, măceşul, scorţişoara, verigariul, cruşinul, ghimbirul, seminţele de armurariu, frunzele de ceapa ursului, aroma naturală de lămâie şi struguri

Unele plante medicinale ne pot ajuta să eliminam paraziţii şi alte microorganisme patogene: coaja de nucă neagră, măcrişul, pelinul, planta Pau D`Arco, usturoiul, seminţele de dovleac, rădăcina de ferigă, cuişoarele, extractul de grapefruit, rădăcina de curcumă etc.

Acum că am văzut ce cauzează aceste boli în corpul nostru rămâne să avem grijă de noi și de cei din jurul nostru.