- This event has passed.
Mindfulness, Meditation & Relaxation
01/05/2017 @ 10:00 - 21/05/2017 @ 17:00
lei 450Pentru a înțelege valoarea atenției în a ne ajuta să ne dorim să fim fericiți și fără probleme cauzate de minte, cum ar fi stresul, anxietatea și mânia, trebuie să ne întrebăm mai întâi: Care este adevărata sursă de fericire? Ce este atenția? Ce este meditația?
Prin găsirea răspunsurilor la aceste întrebări, vom realiza că pregătirea de mindfulness este esențială pentru o meditație reușită, iar meditația este cea mai bună metodă prin care ne putem îndeplini dorința de a fi fericiți și de a găsi sens în viața noastră. Cu această înțelegere, exercițiile noastre de exerciții de mindfulness vor aduce fericire de durată pentru noi și pentru ceilalți.
În cartea sa, cum să vă transformați viața , venerabilul Geshe Kelsang Gyatso explică în mod clar cum să faceți ca pregătirea și meditația să devină o parte integrantă a vieții cotidiene moderne. Extrasele din carte, disponibile și ca descărcare gratuită a cărții electronice, sunt incluse în explicația care urmează.
CARE ESTE ADEVĂRATA SURSĂ DE FERICIRE?
Deși toți dorim mereu fericirea, foarte puțini dintre noi înțeleg care este adevărata sursă de fericire. În cartea sa, Cum de a vă transforma viața , văzătorul Geshe Kelsang Gyatso explică:
“Adevărata sursă de fericire este pacea interioară. Dacă mintea noastră este pașnică, vom fi fericiți tot timpul, indiferent de condițiile externe, dar dacă este deranjat sau tulburat în vreun fel, nu vom fi niciodată fericiți, indiferent cât de bine pot fi condițiile noastre externe. Condițiile externe ne pot face fericiți numai dacă mintea noastră este pașnică. Putem înțelege acest lucru prin experiența proprie. De exemplu, chiar dacă suntem în cele mai frumoase împrejurimi și avem tot ce avem nevoie, în momentul în care ne înfuriăm orice fericire am dispărut. Acest lucru se datorează faptului că furia ne-a distrus pacea interioară.
Omul zâmbitor și plin de încredere în sine
“Putem vedea din aceasta că, dacă dorim fericire adevărată, de lungă durată, trebuie să dezvoltăm și să menținem o experiență specială de pace interioară. Singura modalitate de a face acest lucru este să ne pregătim mintea prin practica spirituală – să reducem treptat și să eliminăm stările noastre negative negative și tulburate și să le înlocuim cu state pozitive și pașnice. În cele din urmă, continuând să ne îmbunătățim pacea interioară, vom trăi pacea supremă permanentă, sau “nirvana”. Odată ce am ajuns la nirvana, vom fi fericiți pe parcursul vieții noastre și în viața după viață. Vom rezolva toate problemele noastre și vom realiza adevăratul sens al vieții noastre umane “.
Cum să vă transformați viața
Pentru a experimenta fericirea pură și veșnică și libertatea de a suferi și pentru a realiza pe deplin sensul vieții noastre umane, trebuie să dezvoltăm și să menținem o minte liniștită prin controlul și transformarea minții noastre. Metoda pentru aceasta este meditația.
CE ESTE MEDITAȚIA? CE ESTE MINDFULNESS?
În modul de transformare a vieții , o carte electronică gratuită de descărcat , venerabilul Geshe Kelsang Gyatso definește meditația după cum urmează: “Meditația este o minte care este concentrată singure pe un obiect virtuos și a cărei funcție este de a face mintea să fie liniștită și calmă. ‘ În meditație, trebuie să dezvoltăm în mod necesar stări virtuoase sau pozitive ale minții. Concentrarea asupra minții negative sau chiar neutre nu este meditație și astfel de obiecte nu sunt obiecte reale ale atenției. Există două tipuri de meditație: meditația analitică și meditația plasării. Prin înțelegerea diferenței dintre cele două putem vedea în mod clar modul în care folosim atenția în meditație. Venerabilul Geshe Kelsang Gyatso explică în modul de a vă transforma viața :
“Meditația analitică presupune înțelegerea semnificației unei instrucțiuni spirituale pe care am auzit-o sau am citit-o. Dacă ne gândim profund la astfel de instrucțiuni, ajungem în cele din urmă la o concluzie clară sau ne provocăm o stare virtuală specifică. Acesta este obiectul meditației de plasare. Apoi, ne concentrăm în mod clar asupra acestei concluzii sau a stării de spirit virtuoase cât mai mult timp pentru a deveni profund familiarizați cu ea. Această concentrație cu un singur punct este meditația de plasare. ”
Omul în meditație
Pentru o meditație eficientă de plasare, trebuie să dezvoltăm abilitatea de a nu uita obiectul pe care am ales să-l medităm. Dacă suntem în permanență distrași de gânduri și sentimente altele decât obiectul meditației sau dacă ne prăbușim plictisitoare și ne concentrăm pe nimic, nu vom putea niciodată să ne concentrăm asupra obiectului de meditație. Practica noastră de meditație va fi apoi lipsită de putere pentru a aduce schimbări pozitive în viața noastră. Mindfulness este o funcție a minții care deține obiectul meditației și, determinându-ne să nu uităm, împiedică distragerile. Pentru o meditație eficientă este esențial să ne consolidăm atenția.
Mindfulness lucrează împreună cu vigilența, care este acea parte a minții noastre care verifică pentru a vedea dacă încă ținem obiectul atenției. Practica de meditație depinde, de asemenea, de concentrare, de o minte cu un singur punct care induce pacea interioară, concentrându-se asupra obiectului de meditație. Mindfulness este esențială pentru o meditație reușită și, așa cum spune Venerabilul Geshe Kelsang Gyatso, “este viața de concentrare”.
Aceste trei meditații îi determină atât pe începători, cât și pe meditatori cu experiență într-o călătorie explorând propria lor minte.
INSTRUIREA ÎN MEDITAȚIE
Pentru a instrui în minte în timpul sesiunii de meditație, trebuie să ne implicăm regulat într-o practică de meditație. Pentru a face acest lucru, în fiecare sesiune de meditație trebuie să identificăm mai întâi un anumit obiect de meditație pe care să ne concentrăm. Meditația prin respirație poate fi utilă pentru rezolvarea inițială a minții noastre, însă meditația cu respirație singură nu va avea un efect benefic asupra transformării sau pe termen lung asupra minții noastre.
Pe baza faptului că ne-am stabilit mintea, atunci trebuie să ne mișcăm concentrarea pentru a ne concentra asupra obiectelor de meditație mai semnificative, cum ar fi cele descrise în etapele învățăturilor căii. Acestea au fost inițial prezentate de maestrul indian budist, Venerabilul Atisha, care a predat pe scară largă în Tibet, în secolul XI d.Hr.
Una dintre cele mai importante realizări ale etapelor învățăturilor căilor este aceea de a dezvolta o minte care îi prețuieste pe alții. În următorul fragment din ” Cum să vă transformați viața” , venerabilul Geshe Kelsang Gyatso explică faptul că începem să contemplăm beneficiile de a prețui pe alții. Aceasta dă naștere unei hotărâri de a prețui pe alții și această determinare este obiectul pe care îl ținem cu atenția noastră în timpul antrenamentului nostru de meditație:
“Mintea care prețuieste toate ființele vii este extrem de prețioasă. Păstrarea unei astfel de inimi bune va rezulta numai în fericirea noastră și a tuturor celor din jurul nostru. Această inimă bună dă naștere la compasiunea universală – dorința spontană de a elibera definitiv toate ființele vii din teamă și suferință. Acest lucru se transformă în compasiunea universală a unui Buddha luminat, care de fapt are puterea de a proteja toate ființele vii de suferință. În acest fel, prețuirea altora ne conduce la scopul suprem, suprem al vieții umane.
“Prin contemplarea tuturor acestor avantaje de a prețui pe alții ajungem la următoarea determinare:
“Eu voi prețui toate ființele vii fără excepție, pentru că această minte prețioasă a dragostei este metoda supremă pentru rezolvarea tuturor problemelor și pentru îndeplinirea tuturor dorințelor. În cele din urmă îmi va da fericirea supremă a iluminării”.
“Noi medităm asupra acestei determinări în mod unilateral pentru cât mai mult posibil și dezvoltăm un sentiment puternic de a prețui fiecare ființă vie.
Mindfulness nu este ceva pe care îl practicăm numai în timpul sesiunii de meditație. Trebuie să prezentăm experiențele noastre pozitive în timpul meditației în experiențele noastre zilnice, pe care le facem, fără să uităm și să fim atenți la obiectul de meditație în timpul pauzei de meditație, a vieții noastre de zi cu zi.
MENTUALITATE DE FORMARE ÎN VIAȚA DE ZI CU ZI
Pentru a instrui în exerciții de mindfulness în viața de zi cu zi avem nevoie de o experiență anterioară de meditație asupra obiectelor semnificative ale minții în timpul meditației formale. În acest fel, formarea de mindfulness în viața de zi cu zi depinde de practica noastră în timpul sesiunii de meditație. De exemplu, dacă am meditat asupra bunătății celorlalți după practica de meditație explicată în etapele învățăturii căii, în loc să ne bucurăm pur și simplu de experiența plăcută de a mânca o masă, putem folosi acest lucru ca un memento pentru a genera un profund sentiment de recunoștință pentru bunătatea celorlalți. Ne putem gândi la toți cei care s-au implicat în a ne oferi mâncarea și, prin această apreciere, ne întărim sentimentul de a iubi dragostea pentru ei. Atunci putem extinde acest sentiment pentru a cuprinde toate ființele vii fără excepție. Familiaritatea cu această viziune și sentimentul asociat vor îmbunătăți considerabil relațiile noastre și interacțiunile pe care le avem cu oamenii pe care îi întâlnim, ceea ce nu poate fi obținut pur și simplu prin simțurile plăcute. Acest mod de transformare a activităților zilnice în cale spirituală ne poate conduce la realizări spirituale superioare și superioare.
În Cum să vă transformați viața , o carte electronică gratuită de descărcat , Venerabilul Geshe Kelsang Gyatso spune cu referire la meditația privind dezvoltarea dragostei iubitoare a tuturor ființelor vii:
“Când ne ridicăm din meditație încercăm să menținem acest sentiment și să punem în practică soluția noastră. Ori de câte ori suntem împreună cu alți oameni, trebuie să fim conștienți de faptul că fericirea și libertatea lor sunt cel puțin la fel de importante ca ale noastre. Bineînțeles că nu putem îngădui imediat toate ființele vii, ci prin antrenarea minții noastre în această atitudine, începând cu familia și prietenii noștri, putem extinde treptat scopul dragostei noastre până când îmbrățișează toate ființele vii. Când în acest mod ne prețuim cu sinceritate toate ființele vii, nu mai suntem o persoană obișnuită, ci am devenit o ființă minunată, ca o Bodhisattva “.
Acest mod de a practica în viața de zi cu zi va spori, de asemenea, foarte mult pregătirea noastră de mindfulness în viitoarele meditații. Dacă privim experiențele noastre zilnice ca oportunități de a antrena exerciții de mindfulness, când ne întoarcem să ne concentrăm asupra aceluiași obiect de meditație în timpul sesiunii de meditație, atenția noastră va fi întărită de pregătirea noastră în timpul pauzei de meditație. Instruirea în acest mod în timpul vieții noastre de zi cu zi este foarte puternică, chiar și atunci când pregătirea noastră de mindfulness în meditație nu este foarte reușită. Așa cum spunea venerabilul Geshe Kelsang Gyatso atunci când explică practica abandonului nostru de auto-pretuire, o minte care ne prețuiește fericirea în timp ce neglijăm fericirea altora:
“Chiar și atunci când meditația noastră nu merge bine, putem practica atentătatea și vigilența în viața noastră de zi cu zi și ne oprim de la sine însuși imediat ce apare. Aceasta este o practică simplă, dar are rezultate foarte bune. Dacă ne instruim continuu, problemele noastre vor dispărea și, bineînțeles, vom fi fericiți tot timpul. Există oameni care au reușit să renunțe complet la auto-pretuirea lor și care prețuiesc acum numai alții. Ca urmare, toate problemele lor au dispărut, iar mintea lor este întotdeauna plină de bucurie. Garantez ca cu atat iti pretuim mai putin si cu cat iti cintesti pe altii, cu atat vei deveni mai fericit.
CUM SA-TI TRANSFORMI VIATA – O CALATORIE FERICITA
Cum să vă transformați viața , prin venerabilul Geshe Kelsang Gyatso, oferă toate tehnicile necesare și sfaturile practice de care avem nevoie pentru a face o dezvoltare reală, interioară și transformare. În Introducere, el spune:
“Prin practicarea instrucțiunilor prezentate în această carte putem transforma viața noastră dintr-o stare de mizerie într-o fericire pură și veșnică. Aceste instrucțiuni sunt metode științifice pentru a ne îmbunătăți natura umană. Toată lumea trebuie să fie bună cu o inimă bună, pentru că în acest fel ne putem rezolva propriile noastre probleme, precum și cele ale altora, și ne putem face viața umană semnificativă. Fiecare ființă vie are aceeași dorință de bază – să fie fericită și să evite suferința. Chiar și nou-născuții, animalele și insectele au această dorință. Aceasta a fost dorința noastră principală din vremea fără încetare și este cu noi tot timpul, chiar și în timpul somnului nostru. Ne petrecem toată viața muncind din greu pentru a împlini această dorință.